Farmors opskrifter fra 1946

søndag den 31. januar 2016

Pizza/tomat-sovs - af dåsetomater


Nej... desværre er det ikke sæson for skønne solmodne danske tomater. Og der var heller ikke nogen i fryseren, jeg kunne bruge, så jeg måtte ty til dåserne. Resultatet?? Det blev så godt :-D

Til 2 liter pizza/tomat-sovs:
3 gulerødder 
1 stor rød snackpeber 
2 cm ingefær 
3 fed hvidløg
1½ dl soltørrede tomater (gem olien)
3 dåser hakkede tomater
1 dåse tomatkoncentrat (140 g)
Vand der svare til mængden i en af dåse tomaterne
2 spsk. balsamico
1 tsk. sambal oelek
2 tsk. timian
2 spsk. sukker
... og salt så det passer


Skær alle grønsagerne i små tern
Svits dem møre i 1-2 spsk. olie fra de soltørrede tomater
Svits tomatkoncentraten godt, ved at skubbe grønsagerne ud til siden... og rør så grydens indhold godt sammen
Tilsæt de øvrige ingredienser... undtagen salt
Lad sovsen simre i 1 - 1½ time under opsyn, tilsæt evt. mere vand, hvis nødvendigt
Tilsæt salt lidt af gangen... og smag til med ekstra krydderier 

Noter: 
Sovsen kan spises, som den er til f.eks. kødboller i tomatsovs.
Jeg foretrække min pizzasovs uden "klumper", så til det formål blender jeg den. 
Sovsen fordeler jeg i passende portioner... og smider i fryseren
Og for det ikke skal være løgn... fungere den upåklageligt som ketchup, når den er afkølet.



søndag den 24. januar 2016

Jørgens cafe' - højtbelagt smørrebrød


Er du til højtbelagt smørrebrød, er det lige nøjagtig det, du får, hvis du besøger Jørgens cafe' i hjertet af Randers. Vi havde inviteret mine forældre på frokost... og vi valgte alle smørrebrød, selvom både platter og lune retter også fik mundvandet til at løbe :-D Jeg havde i forvejen en fornemmelse af størrelse, så vi bestilte kun et enkelt stykke af gangen gudskelov.

Æg og rejer på hjemmebagt rugbrød... det går man aldrig fejl af.


Men det gør man vist heller ikke af mørbradbøf med bløde løg og surt. De fornøjede brumme-lyde var ikke til at overhøre :-D


Vi blev da også enige om, da vi kom hjem, at vi sagtens kunne have delt de to tallerkener, for der var mere end rigeligt. Det gjorde vi heldigvis ved "desserten". Næste billede er ikke for sarte sjæle... ha ha.


Gammel ost på franskbrød med fedt, sky, løg og mørk rom til at hælde over. Vi er til gammel ost, så der var slet ikke tvivl om, den skulle prøves. Jørgen tog gladeligt imod bestillingen... men nægtede at anrette og servere den... ha ha. Tro mig... nu forstår jeg ham. Det var en gusten ostemad, hvor man nærmest skulle have beskyttelses-dragt og dykkebriller på. Osten blev der ikke sparet på, jeg vil næsten komme med den påstand, at jeg ville have haft ost nok til 9 halve rundstykker... jeg som den eneste endte dog også med at kapitulerer :-/ Sjovt at prøve... men tror sagtens, jeg kan leve uden ost i en uges tid :-D


fredag den 22. januar 2016

Ingefær shots - jeg følger med på bølgen


7 - 9 - 13 og bank under bordet!! Det er heldigvis meget længe siden, jeg sådan for alvor har været plaget af influenza, snot og hoste. Om det er pga. vitaminpiller og ekstra D vitamin jeg startede med at tage sidst på sommeren, ved jeg ikke... men det er som sådan også fuldstændig ligemeget, bare jeg slipper for at ligge vandret :-D Som et ekstra hyggeligt morgenritual, har jeg tilføjet en ingefær shot til listen. Jeg ved endnu ikke, om den hjælper på mine gamle knogler... men de hvinende sure dråber, får mig ialtfald til at vågne på en lidt sjovere måde :-D



Til en liter skal du bruge:
175 g økologisk ingefær
2 økologiske citroner
2 liter vand
3 spsk. økologisk honning

Skyl ingefær og citron godt
Skær dem i små tern, køber du økologisk er det ikke nødvendigt at skrælle
Hæld dem i en gryde med 2 liter vand... kog i 45 minutter
Sluk for gryden og lad den stå og trække til væsken er kold
Si indholdet over i en ren gryde
Kog ind til du har en liter og tilsæt så honning
Afkøl igen... og hæld på en ren flaske
Væsken burde kunne holde sig i en måned på køl, men er I to der skåler, får den hurtigt ben at gå på :-D



fredag den 15. januar 2016

Sennepssovs


På trods af bloggen nu synger på 5 år, er det pludselig gået op for mig, at der er alt for lidt sovs på den :-D Det går da virkelig ikke... så her kommer sennepssovsen, der går virkelig godt sammen med skidne æg, fisk, hamburgerryg o.s.v.

Sennepssovs 
til 3 personer:

25 g smør
2 spsk. mel
2 dl mælk
2 dl vand
En ½ fiske-bouillonterning
2-3 tsk. stærk sennep efter smag

Lav en opbagt sovs, ved at røre mel ud i smeltet smør
Opløs fiskebouillonterningen i vand og tilsæt
Pisk det godt sammen 
Tilsæt mælken lidt af gangen, til sovsen får den ønskede konsistens
Lad sovsen koge i 5 minutter under konstant omrøring, så den hverken brænder på eller danner klumper
Sluk for sovsen og tilsæt stærk sennep i ønskede mængde… smag til med salt og peber

Du undrer dig måske over fiskebouillonen, men ved et tilfælde opdagede jeg, den gør noget rigtig godt for lige netop sennepssovs :-D