Farmors opskrifter fra 1946

søndag den 31. maj 2015

Min nye favorit dressing - med fransk estragon


Sidste år kom der en ny krydderurt i køkkenhaven - fransk estragon. Hvordan jeg har kunnet leve uden den så længe, forstår jeg simpelthen ikke :-D

Ikke mindre end to gange her i løbet af weekenden, har jeg lavet min/vores nye favorit... og det bliver i altfald ikke sidste gang.

Dressing med fransk estragon:
2 dl cremefraiche 18%
1-2 spsk. mayonnaise
Saft fra en ½ øko-citron
Salt
En god bunke frisk estragon... heller for meget end for lidt



Rør alle ingredienserne sammen... undtagen estragon og smag til.
Grunddressingen skal være let syrlig. 
Tilsæt hakkede estragon-blade og stil dressingen på køl minimum 4-5 timer inden servering. 


fredag den 15. maj 2015

Knasende grøn salat


Jeg er en glad modtager af nyhedsbrevet fra Sæson... som altid er det fyldt med lækre opskrifter og flotte billeder, der får mundvandet til at løbe. Hvis du ikke kender siden, vil jeg klart opfordre til, du svinger en tur forbi :-D

Aspargessalat med basilikumolie 4 personer
Ingredienser
1 bundt grønne asparges, ca. 500 g
50 g rucola

Basilikumolie
1 potte frisk basilikum
1 fed hvidløg
1 dl olivenolie
Saft af 1 citron
Salt og peber

Tilberedning
Knæk den nederste træede ende af aspargesene. Damp aspargesene i ca. 2 minutter, hæld koldt vand over og afdryp aspargesene. Skær asparges i lange snitter.
Skyl og slyng rucola. Anret asparges og rucola på et fad. 
Kom basilikum, presset hvidløg og olie i en blender. Kør til en grøn olie. Smag olien til med citronsaft. Dryp olien over aspargessalaten.

Opskriften fulgte jeg slavisk, så den kan jeg ikke tage æren af, (indlægget er ikke sponsoreret) jeg vil dog sige, at selvom salaten indeholdt alle mine grønne favoritter og smagte skønt, savnede jeg en snert af sødme. Jordbær ville have klædt salaten... og en håndfuld ristede solsikkekerner havde heller ikke været en dum ide. Skal dog lige siges, at mine gæster var vildt begejstret for den oprindelige salat :-D

fredag den 1. maj 2015

Saftspændt torsk - med sennep og ost


Fisk... er altså ikke så stor en "videnskab", som mange gerne vil gøre det. Mon det er for at slippe udenom?? Eller kender man mon kun den famøse nytårs-torsk, der oftest bliver kogt sønder og sammen og ender, som en smagsløs våd spånplade, hvor sennepssovsen må bære hele retten?? Hvis fisk bliver tørt og kedeligt, er det simpelthen fordi, den får alt for lang tid... så er den ikke meget længere :-D

En helt enkelt måde at lave torsk på er, at smøre overfladen på en god torskefilet med sennep... det må gerne være en stærk en' af slagsen og bagefter lægge en skive ost over. Yderligere "krydring" er ikke nødvendig, men når fisken er færdig, gør røget paprika sig forrygende godt til den milde fiskesmag. Eller måske, det bare er fordi, jeg er fuldstændig vild med røget paprika for tiden :-D


Torsken skal... alt efter størrelse/tykkelse selvfølgelig... have mellem 15-20 minutter i en 200 grader varm ovn. (Jeg er tilbøjelig til at sige, hellere en anelse for lidt... end en for meget) Nemmeste måde at tjekke fisken på er, at trykke den let på overfladen med en finger... den skal "give efter". I dette tilfælde vil jeg dog opfordre til at bruge en gaffel, hvis du ikke ligefrem sukker efter "laminerende oste-fingre". Skiller fisken sig ad i store bløde lameller... så er den perfekt :-D