Farmors opskrifter fra 1946

søndag den 28. april 2013

Kina restaurant – Golden House


Billede lånt på nettet
 
Midt i Randers har der engang lagt et bryggeri – ”Thor”… nu er stedet omdannet til en lille bydel med blandt andet: Ældreboliger, fitnesscenter, biograf, sundhedscenter og ikke mindst en ny Kina restaurant - Golden house

Mine dejlige forældre flyttede for et ½ års tid siden ind på bakken, og havde forleden inviteret os ud at spise på den nye restaurant, der ligger et stenkast fra deres lejlighed. De havde allerede været der 3 gange før. Som det siger sig selv: ”De er begejstrede”.

Udefra… så det overskueligt ud. Men på den pæne måde, jeg tabte fuldstændig kæben, da vi kom indenfor. Det var SÅ STORT. Plads til 349 mennesker, den mest overdådige buffet med alt, hvad hjertet begærer: Sushi (hvis man er til det, hvilket jeg ovehovet ikke er), varme retter, salat, kød til wok, supper, tilbehør, is… osv.  Jeg har sikkert overset en masse. Man kan selvfølgelig også købe menuer.

Interiøret… klart flot og rent. Der er rygerum til os udstødte. Legeplads til ungerne. Akvarier som pausebilleder mellem nogen af bordene… og en betjening der spurtede rundt, for at behage os alle. og priserne… dem er der ikke noget at sige til. Her kan vi alle være med.

Det var en super oplevelse i dejligt selvskab… dog ville jeg næppe gå derind, hvis jeg ønskede en intim middag med min kæreste. Dertil er den fine restaurant alt alt for stor.

Følg mig via Bloglovin' J

3 x parfait

En lækker ”is”, der kan laves uden ismaskine… det kan jeg godt lide (Sagt på Rune Klan’sk)J

Grundopskrift:
1 dl pasteuriserede æggeblommer
4 spsk. sukker
½ liter fløde

Nougat varianten er klart min favorit. De knasende lækre mandler, som laves af: 75g sukker og 50g smuttede og hakkede mandler er så lækre.

Men… jordbær varianten er nu heller ikke sådan at kimse af. Her skal grundopskriften bare tilsættes 400g jordbær blendet med 100g sukker.

Rosinen i pølseenden er selvfølgelig: Vanilje varianten. Her bruger jeg 1-2 stænger vanilje, hvor jeg gnider kornene ud i sukkeret, inden det piskes sammen med æggeblommerne.

At lave ”isen” selv, er helt bestemt besværet det hele værd. Tager jeg ikke meget fejl, vil der komme flere varianter på bloggen inden så længe.

Følg mig via Bloglovin' J

torsdag den 25. april 2013

Chokoladedrøm… eller mareridt

Som I sikkert allerede har opfattet, har jeg gang i en give-away… 3x kultbøger med henholdsvis M&M’s, Mars og Smarties. Konkurrencen slutter fredag, så I kan stadig nå det her

Som afslutningssalut ville jeg selvfølgelig runde af med en af opskrifter, som skulle serveres for Jer med prompt og pragt, den skulle have på alle tangenter og valget faldt klart på:
”Chokoladedrøm med M&M’s”

Begge billeder lånt fra bogen
 
Så var det på med skåneærmerne. Da jeg var færdig og kagen ventede på køl, var der ingen grænser for mine højtflyvende planer for pynt… kagen skulle ende, som min hidtil smukkeste og mest velsmagende. Åhhh den ville blive et unikum J

Resultatet af kagen blev… et højlydt grineflip, der varede adskillige timer, en kæreste der krøb hulkende sammen på køkkengulvet i smerte (af grin)… men min absolut bedste Nutella K nogensinde.

Ha ha ha… Har du stadig mod på at vinde?? Hvad der gik galt, har jeg ingen anelse om… men sådan kan det så også gå, når jeg bager J
 
 
Følg mig via Bloglovin' J

søndag den 21. april 2013

Lækre kransekager


Efter en nat i røg og damp (læs: alt for meget humle og Baileys) er det eneste er dur, salte chips og søde kager… enhver diætists skrigende mareridt K Heldigvis har jeg sidstnævnte liggende på frost J  

450g marcipan
200g sukker
100g pasteuriserede æggehvider
Mandler
Overtrækschokolade

Pisk sukker og hvide sammen til marengs.

Tilsæt marcipan, som har stået ved stuetemperatur og rør massen sammen, til den er ensartet.

Jeg kom massen i en engangssprøjtepose med en stjerne tyl.

I dette tilfælde er dejen dog så lind, at det ikke har nogen praktisk betydning. Kagerne løb simpelthen sammen, da de kom i ovnen. Sæt en mandel i hver.

Bages ved 200 grader i 8-10 minutter.

Pynt evt. kagerne med smeltet chokolade, når de er afkølede.

Note: Kransekagerne blev virkelig lækre svampede. Opbevares på frost og sættes direkte på kagebordet. J

Følg mig via Bloglovin' J

lørdag den 20. april 2013

Tunfrikadeller


Atter en fredag… hvor jeg kunne tage en stor portion frisk dåse-tun med hjem fra job J Jeg delte med en glad Gizmo og besluttede mig for, at lave tun-deller af resten.

300g drænet dåse-tun
100g kogte og mosede kartofler
1 lille finthakket løg
1 æg
2 spsk. mel
1 tsk. salt
½ tsk. timian
½ tsk. chiliflager
1-2 dl mælk

Rør en fars af alle ingredienserne og sæt den på køl i 1 time.

Steg dellerne (ca. 10 stk.) i rigeligt smør ved middelvarme i 5-6 minutter på hver side.

Note: Jeg blev faktisk overrasket over, hvor gode de blev. Havde vist forventet, at de ville virke tørre, men det var slet ikke tilfældet. Rigtig nem og velsmagende aftensmad til de dage, hvor man igen har glemt at tage noget op af fryseren.


Følg mig via Bloglovin' J


fredag den 19. april 2013

Forret til konfirmation


En af forretterne til konfirmationen er tun-mousse m. æg. Det gode ved den er, den kan laves i forvejen og fryses J Det kan vi li’… Til 40 personer skal opskriften ganges med 3, når der er mere end en forret… ellers ville jeg gange den med 6.  

Jeg handlede ind for 262,- så kostprisen pr. person bliver 6,50. Oveni kommer: Rejer som skal fylde hullet, salat, tomater og citron til pynt. Flutes, dressing og evt. kogte æg i skiver. Cavi-art til pynt har jeg rigeligt af. Købte 1kg i to forskellige farver for 100,- Det er måske lidt i overkanten, men stadig billigere end at købe de små glas.

De øvrige opskrifter til konfirmationen, lægger jeg ind under etiketten: Mad til mange

Følg mig via Bloglovin' J

mandag den 15. april 2013

Halloooooooooo

Er du dum?? Ligner jeg en drøvtygger??
 
 
Det kan spises, men...
 
 
fat dog, jeg vil have REJER!!
 
Følg mig via Bloglovin' J

søndag den 14. april 2013

Soja-mandler


Så bliver det vist ikke nemmere… det skulle da lige være, hvis man spiser mandlerne direkte fra posen og skyller efter med soja J Men jeg vil nu til enhver tid, fortrække dem tilberedte med en stor, kølig og skummende øl.

Kom mandlerne i en frysepose og overhæld med soja… min favorit.

Er ret sikker på, hvilken som helst soja virker… lad mandlerne trække 3-4 timer.

Lad mandlerne dryppe af i en sigte og sæt dem i en 160 grader varm ovn i 20 minutter. Rør i mandlerne af og til.

Hvis du er til det søde, prøv mine Brændte mandler
 
Følg mig via Bloglovin' J

fredag den 12. april 2013

Skrub-af mad til konfirmation


Som tidligere fortalt, skal jeg lave mad til kærestens nervø’s konfirmation i maj, hvor vi bliver 40 personer. Så i går tog jeg fat på natmaden, som heldigvis kan fryses… gulerodssuppe. Jeg har før lavet den til 70 personer, så det var der ingen ben i… opskriften skal bare deles med 2, så er der mere end rigeligt.

Jeg handlede ind for 170,- så kostprisen pr. person bliver… tada den nette sum af 4,50 J Oveni kommer der så et net finthakket rødløg, 1 bundt porrer i tynde skiver, 40 stk. flutes og ½-1kg sprødstegt bacon blendet til ”pulver”… skal bruges til tilbehør, som gæsterne selv tager af.

Suppen lavede jeg i røg og damp efter opskriften… dog uden at tilsætte 3 liter vand (som kommer i, når den skal opvarmes) så jeg kunne nå at køle den ned på under de 3 forskrevne timer. Halleluja for… at vi har sådan et skodvejr, så kunne jeg tage altanen i brug.

De øvrige opskrifter til konfirmationen, lægger jeg ind under etiketten: Mad til mange

Følg mig via Bloglovin' J

onsdag den 10. april 2013

Love food love cooking

Åååh ja… savner du lidt nyt inspiration, skal du absolut kigge forbi Love food love cooking. Hvordan eller hvorfor jeg lige præcis endte med at støvsuge Christoffer Volf’s skønne blog, kan jeg slet ikke huske.

Jeg er dog ret sikker på, jeg faldt for hans papirtynde bacon , som jeg imidlertid stadig ikke har kunnet få til at fungerer… hmprff!! Men det skal nok lykkedes mig en dag J

Hans guide udi macarons, er virkelig en brugbar vejledning, man helt klart bør læse, inden man med store armbevægelser tror, man ”bare lige” kan smække de søde sager sammen til et søndagskaffebord.

Desuden er der på bloggen en nem gennemskuelig liste af etiketter. Når jeg klikker på dem, kan jeg stærkt fornemme, her er en person, som virkelig kræser for mindste detalje og sætter sig ind i sagerne. Så Love food love cooking… får min varmeste anbefaling.

Alle billeder er lånt af Love food love cooking.

Følg mig via Bloglovin' J

Stadig tid…

Jeg hiver lige min give-away om 3 seje kultbøger frem igen J

På mystisk vis er alle mine faste læsere på Google Friend Connect forsvundet ud i den blå luft L Så nu kan I ”kun” følge mig på Bloglovin' . Jer som allerede har deltaget i spurten, er selvfølgelig med under alle omstændigheder.

Klik her og opfyld kravene.
Kom frisk!!

Følg mig via Bloglovin' J

søndag den 7. april 2013

Hjerter i godt selvskab


Jeg ved godt, der er mange, der vrænger på næsen over indmad… og syntes, vi er for underlige, når vi kan falde i svime over en sammenkogt simre-ret med hjerter. Mange gange har folk slet ikke smagt f.eks. hjerter… men har alligevel en mening om dem. Oftest er det bare: ”Åhh… det er altså for klamt”. Jeg har den holdning, er det noget jeg ikke har smagt, holder jeg min mund… men nu er jeg så heller ikke bange for at smage nye ting. Det kan kun enten bære eller briste…

2-3 stk. rensede svinehjerter skåret i mundrette stykker
2 spsk. paprika
10 mellemstore friske champignon skåret i halve
1 rød snackpeber i strimler
1 stort løg grofthakket
2 stængler blegselleri skåret i skiver
1 spsk. salt

Svinehjerterne duppes tørre… inden de pudres med paprika og ryger i en glohed stegegryde med rigeligt smør. Stykkerne skal stege og ikke koge… så vent med at rode rundt i dem, til du har fornemmelsen af, at de er ved at danne stegeskorpe. De skal ca. have 10 minutter.

Rist bagefter løg, snack peber og blegselleri kortvarigt af. Tag halvdelen fra, den skal bruges til slut… hvilket jeg selvfølgelig selv glemte K

Hæld svinehjerterne tilbage i gryden. Tilsæt vand så det dækker + salt… og lad simre svagt i 1 time. Den time kan du så bruge til at gruble over dilemmaet: ”Fløde” J Skal/skal ikke… her blev det denne gang et øredøvende skal ikke. Det ville være synd, at ødelægge den intense smag, med et ellers tiltalende fluidum.

Efter en time tilsættes de halve champignoner og resten af grønsagerne… de skal have et opkog, inden retten justeres med meljævning (mel + vand) og smages til med salt og evt. ekstra paprika.  

De møre hjerter, saftspændte champignons og prikkende paprika… fik mig så meget i ekstase, at jeg trak på skulderen over, jeg havde glemt at tage nogen af grønsagerne fra, så de ikke alle var udkogte. Savl… hvor kan jeg godt lide hjerter J

Selvfølgelig har jeg andre opskrifter med hjerter:




Følg mig via Bloglovin' J

Tøset jordbæris



Som sikkert mange af I andre, savner jeg forår og sommer helt vildt. I fryseren gemte der sig heldigvis poser med jordbær fra haven, så jeg kom faktisk i forårshumør… iiiihh de duftede!!

Siden det kom frem for år tilbage, at købte frosne bær ligefrem kunne være sundhedsskadelige, (og stadig kan være det) har jeg udelukkende brugt egne bær, som jeg kan stå inde for.

1 dl pasteuriserede æggeblommer
4 spsk. sukker
½ liter fløde

400g frosne jordbær
100g sukker

Lad jordbærrene tø en smule, inden de blendes med sukker
Pisk æggeblommer og sukker sammen til en lys luftig masse
Pisk fløden til skum
Vend jordbærmassen med æggene… og vend derefter forsigtigt i fløden
Stil isen på frost og rør af og til i den, i de første par timer… inden isen smides i bokse og står yderligere 3-4 timer mere… så er den klar 
Så er det så lige… at den skal op af fryseren 15-20 minutter før, den skal spises. Hm!! Ikke hos mig, den kan sagtens køres ind med det samme… men jeg vil nu alligevel opfordre til, at man tager den op før, da den kommer til at virke mere cremet.





lørdag den 6. april 2013

Fiskefrikadeller med røget laks


Sidst vi var forbi min absolutte bedste fiske-pusher Fiskebutikken Møllefisk, købte vi blandt andet en del torskefilet. Planen med det var, at der skulle en omgang torsk i karry og kokosmælk på bordet, men i hysteri over, at der var nogen, der havde stjålet min opskrift (læs her), nægtede jeg purre… og besluttede mig for, at lave fiskefrikadeller i stedet for.

500g torsk
100g røget laks
1 finthakket rødløg (dumt… farven er helt forkert i de lyse deller)
1 æg
2 spsk. mel
½ tsk. salt  
½-1 dl fløde

Jeg hakkede torsken fint med mini-hakker

Skar laksen så fint med kniv, som det kunne lade sig gøre

Rørte alle ingredienserne sammen og satte på køl i 30 minutter

Dellerne stegte jeg ved middel varme i ca. 12-13 minutter

Hvis jeg selv skal sige det… og vurderer efter kærestens brummelyde, er det de bedste fiskefrikadeller, jeg nogensinde har lavet… tihi… de er også de eneste J Og hvorfor jeg ikke har lavet fiskefrikadeller før, fatter jeg simpelthen ikke, det er jo pærenemt og det skal da heller ikke være en hemmelighed, at jeg har planer om flere variationer hen ad vejen.

Jeg serverede dellerne med en simpel ”salat”, kogte kartofler og smørsovs. Vi kunne ikke blive enige om, om der skulle hjemmelavet remolade eller hjemmelavet wasabi-creme til… så vi fik ingen af delene J


Følg mig via Bloglovin' J

mandag den 1. april 2013

Hmprff… og updatering

Ikke mindre end to gange, er min opskrift "Torsk i karry og kokosmælk" + billeder blevet tyvstjålet, jeg må da også blankt erkende, at den er god. Men det gør mig ikke mindre irriteret.

Før jeg opdagede blog-verdenen, lagde jeg stort set alle mine opskrifter ind på siden "Vild med mad", men det er så åbenbart blevet et stort tag-selv-bord, hvor man kan negle opskrifter og billeder efter behag (det kan man selvfølgelig alle steder, hvis man vil) L Jeg bebrejder ikke ”Vild med mad”… for de bliver jo også et eller andet sted misbrugt.

Det irriterer mig voldsomt, at folk får kreditten for MIT arbejde. At folk deltager i konkurrencer med MIN opskrift. At andre får positivt respons, som JEG skulle have. Øv!!!  

Jeg har taget kontakt til de to sider, som har valgt at bruge min opskrift… (som måske også er lidt uden skyld) men der er stadig dem, som har valgt at offentligøre min opskrift. Det ene sted gav mig en kæmpe undskyldning, ændrede forfatterens navn og tog kontakt til ”svindleren”. Det andet sted… har jeg endnu ikke hørt fra L

(Det har jeg så nu... jeg har fået en undskyldning/forklaring og min opskrift er nu fjernet fra deres side... det hjælper at brokke sig)

Går jeg i for små sko?? Hvad gør I andre bloggere, hvis I opdager noget lignende??

Følg mig via Bloglovin' J