Farmors opskrifter fra 1946

lørdag den 23. februar 2013

Manglende aktivitet

Måske der er nogen, der har undret sig over min manglende aktivitet på bloggen??

Det er altså ikke sådan, at jeg har mistet lysten til min blog… men jeg er fuldstændig drænet for energi i øjeblikket. Jeg har allerede været sygemeldt to gange i år… og hos min kollega står det ikke meget bedre til. Så når jeg har været en anelse på højkant, er hun røget til bunds. Piiiv… Det vil sige… at efter sygdom har den stået på overarbejde i stor stil, som så igen har trukket mig ned.

Lysten til mad, har vendt sig til madlede… og jeg har helt klart sprunget over, hvor gæret er lavest K Utrolig så længe man kan leve af toast og rugbrød… men når man skal hoste sig gennem et måltid, mens snottet løber i stride strømme, så mister man altså appetitten L Et eller andet sted er jeg ligeglad, men iihh guder hvor jeg føler med min tålmodige kæreste. Er ret overbevidst om, han gerne snart vil have den ”gamle” Pia i køkkenet igen.

Hvad gør alle I andre for at komme gennem de kolde måneder??? Snottet og alle andre ubehageligheder??  

mandag den 18. februar 2013

Uge 7 – 2013


Mandag: Hjemmelavet pizza

Tirsdag: Sprød kylling m. rodfrugt fritter og kokosris

Onsdag: Spiste på Restaurant Don Quijote

Torsdag: Uventede gæster

Fredag: Rester fra torsdag

Lørdag: Fyldte pandekager

Søndag: Marineret kotelet m. løg/flødesauce og kartoffelmos

søndag den 17. februar 2013

Uventede gæster på en hverdag

”Vi kommer og kigger på Jeres computere, giver I så lidt mad?”

Så i løbet af et par timer, blev der banket en menuplan frem, af alt godt fra fryserens bund J Egentligt burde det stresse mig helt vildt, men ikke denne gang. Jeg vidste, hvad jeg havde… og så skulle det bare ”samles”. En hurtig og lækker hverdagsmenu, som krævede et minimum af arbejde.

Som forret (desværre også det eneste billede jeg fik taget) havde jeg valgt små hapsere m. stegt tun og røget laks. Jeg havde godt nok haft de røgede østers i tankerne, meeeen… vores gæster er ikke de store eksperimenterende udi nyt mad. Selv den stegte tun, var at strække den langt J

Hovedretten som var kyllingeret, er nok noget af det nemmeste at lave. Ingredienserne skal bare kyles i et ildfast fad og så i ovnen. En simpel salat af hvidkål, gulerødder og ærter og en ”næsten” 1000’ende islænder dressing Ikke et øje var tørt.

Desserten var gammeldags rababerkage. Grøden havde jeg allerede i fryserne, så jeg skulle kun knuse makroner og piske fløde. Som altid Igen havde jeg selvfølgelig lavet for meget, så svogeren fik resten med hjem til sin rabarber-elskende far.  

En rigtig hyggelig aften, på trods af den korte forberedelsestid J

onsdag den 13. februar 2013

Restaurant Don Quijote

I Randers ligger der et rigtigt hyggeligt spisested Don Quijote. Det har eksisteret siden 1974… og jeg er ikke bleg for at fortælle, at mine første år på Don (for 25 år siden) ikke handlede om at spise, men om at kaste sprut i hovedet og feste natten lang. Det kan man nemlig også (stadig)gøre der J

Ingenlunde er Don et gourmetspisested… men de serverer dejligt mad og i rigelige mængder. De mange gange jeg har spist der, har jeg kun fået en hovedret… her er der ikke noget med små snirklede streger af sauce, to fine små gulerødder og 10g kød… nej, der er mængder, så man bliver mæt og sidder helt stille bagefter J

Indretningen er hyggelig, men for nogen vil den nok føles en anelse dunkel… for mig: ”Sådan er det på Don”. Betjeningen sød og behagelig. Dog… skal det siges… menuen ikke har ændret sig stort i de sidste 15 år. Priserne er blevet en anelse højere (det er jo klart)… men ellers er det blot en tur ned af ”barndommens gade”.

Nå… men det er vinterferie og efter en tur rundt i forskellige butikker i byen, var kæresten og jeg sultne. Vi havde ikke været på Don i laang tid. Så det blev valget J Som altid… bestilte jeg: ” Wienerschnitzel, der serveres med pommes sauté, smør sauce, dagens grøntsag, citronskive, kapers, peberrod og benfri sild”… og som altid skiftede jeg pommes sautérne ud med kroketter. Om wienerschnitzlen så vitterligt var kalv… hm tror jeg næppe.

Kæresten bestilte: ” Grillbøf, der blev serveret med 200 g stor hakkebøf, hertil pommes frites, dagens grøntsag og sauce bearnaise”. Vi fik begge syltede rødløg til… de var ok, men mine er bedre og skal snart laves igen J

For Don er mig et sted, jeg kommer for at få stillet min sult… ikke et sted der giver mig en juhu-oplevelse. Jeg er nok blevet så gammel, at jeg efterhånden forventer noget mere og ikke bare de kæmperetter, hvor friturestegte kartofler i flere varianter fylder mest. Men ok J dem skal der også være plads til i hverdagen. 2 ud af 5 stjerne kan jeg snige mig op på… men så heller ikke mere.

mandag den 11. februar 2013

Ung og smuk


Jeg blev 8 år d. 1 februar, men det er der seriøst, ingen der kan se…vel??

søndag den 10. februar 2013

Sarah Bernard fristelser


Som tidligere fortalt, havde jeg fået fingrene i en hel del marcipan og hvad er mere nærliggende… end at forsøge sig med nogen af Odenses egne opskrifter? På hylden står blandt andet: ”Kager, desserter & konfekt med hjertet”.

Og i den er der en opskrift på Sarah Bernard fristelser. Jeg forsøgte at følge opskriften, men fik det ikke til at fungere. Bundene passede på ingen måde i forhold til fyld og overtræk… men det kunne nu ikke vælte en gammel krage af pinden, så her kommer min version til ikke mindre end 80 stk. af de velsmagende bomber J

2½dl piskefløde
150g mørkchokolade
500g ren rå marcipan
200g mørk chokolade til overtræk

Fløden bringes i kog og 150g hakket chokolade røres i… hvorefter chokoladefløden ryger på køl natten over (eller minimum 4 timer)

Rul små kugler af marcipanen (ca. 1 cm i Ø) De lægges på en bageplade med bagepapir.

Derefter lægges et andet stykke bagepapir over og kuglerne trykkes flade. Det gøres nemmest ved brug af en bageplade, som presses forsigtigt, indtil den ønskede størrelse er opnået.

Fjern det øverste bagepapir og bag bundene i en 150 grader forvarmet ovn i 10 minutter, til de er gyldne.

Mens bundene afkøler… piskes chokoladefløden til ”skum”. Her vil jeg opfordre til, at det gøres på gammeldags maner. Med håndpisker går det hurtigt galt og bliver chokoladefløden pisket bare en anelse for meget, bliver den grynet.  

Sprøjt små toppe af cremen på bundene og sæt kagerne i fryseren.

Når de er frosne dyppes de i smeltet chokolade.

Jeg opbevarer altid Sarah Bernard kager på frost og tager dem op jeg skal bruge ca. 5 minutter før, så de smider lidt af kulden, men stadig er iskolde.

Jeg har før lavet dem med makroner som bund, hvilket selvfølgelig er både billigere og hurtigere… men den ”rigtige” udgave er nu også god.

onsdag den 6. februar 2013

Hug med en våd berlinger

Som I fleste sikkert allerede ved, er jeg dedikeret Stop Spild Af Mad medlem. Jeg forsøger altid så vidt muligt, ikke at smide noget som helst ud… og storindkøb foregår altid med en bagtanke/en plan, for hvad diverse ingredienser skal bruges til.  

Hvad andre gør, er selvfølgelig deres valg… men jeg bliver harm, når f.eks. min dejlige svigerinde, slæber 2kg marcipan og en pose overtrækschokolade ud af køkkenskabet… og det så allerede er overskredet sidste holdbarhedsdato for flere måneder siden K Som minimum kunne hun i det mindste have smidt det i fryseren… Tror helt klart hun fattede mit budskab efter en balle i stor stil.

Nå… men jeg fik herlighederne med hjem. Der blev snust og smagt på det første kilo, som ikke fejlede spor… og så blev der bagt nøddehorn... 92 stk. J Der blev prøvesmagt og naboen fik en tallerkenfuld til eftermiddagskaffen… resten røg i fryseren.

Nu står jeg så tilbage med et kilo marcipan… men ser jeg flere nøddehorn, tuder jeg i lårfede stråler. Jeg vil gerne bruge det i småkager, men har slet ingen ide om hvilke. Hjælp mig!!  

mandag den 4. februar 2013

Uge 5 – 2013

Mandag: Aftensmad med kyllingerester (Tøm fryseren-ret)

Tirsdag: Frikadeller m. brun sovs og kartofler
 
Onsdag: Frikadeller m. stuvet hvidkål

Torsdag: Broccoligratin m. skinketern og broccoli salat

Fredag: Steak m. bagte gulerødder og mini pommes Anna

Lørdag: Sen frokost…

Søndag: Wraps af div. rester

Mini pommes Anna


Dette er mit første forsøg med pommes Anna… og jeg er begejstret J

Jeg fandt opskriften på de nuttede pommes Annas hos Grillkokkerier og har stort set fulgt den slavisk.

Min version til 2 personer.

4 kartofler
50 – 60g smør
Salt, peber og chiliflager

Kartoflerne skrælles og skæres i tynde skiver

Smørret smeltes tilsat salt, peber og chiliflager

Små forme smørres med smør

Et lag kartofler kommes i bunden, smørres med smør

Derpå endnu et lag kartofler, som skal lægges forskudt af første lag. Sådan fortsættes der indtil kartoflerne er brugt. Slut af med smør

Mini pommes Anna’erne bages først i 25 minutter ved 230 grader dækket af stanniol. Derefter bager de videre i 35 minutter uden.

Mums… virkeligt lækkert kartoffeltilbehør i den fede afdeling, sovs er helt klart unødvendigt J

lørdag den 2. februar 2013

Broccolisalat


Der blev rystet voldsomt på hovedet, da jeg forleden himlede op, fordi kæresten ville smide stokken fra broccolien i skakten K Han havde lige i et kort splitsekund fortrængt min store forkærlighed til Stop Spild Af Mad.  Hvorfor dog smide en del af en grønsag ud, når den sagtens kan bruges… og i øvrigt smager lige så skønt som buketterne?

Salaten kræver et minimum af arbejde, og den knasende, sprøde og pikante salat er hele arbejdet værd J Det mest træede fra stokken skæres fra (dette kan evt. gemmes i fryseren til en dag, der skal koges suppe) og den saftige midte skæres i tynde skiver. Disse drysses med lidt salt og får lov at trække i en ½ time.

Broccoliskiverne skylles med rigeligt iskoldt vand, duppes tørre og anrettes med olivenolie og et fint drys chiliflager. Så skal der bare lige pyntes af med finthakket rød pebersnack og høvlet parmesan.